Skip to main content

Activitats ecoturístiques Pirineu de Lleida

Les muntanyes de l’Alt Pirineu i Aran són un territori excepcional per veure fauna i flora i diverses empreses turístiques tenen un ventall d’activitats més que interessants. Aquí trobareu 10 propostes tant per descobrir animals i plantes com per enamorar-vos del territori fent activitats de turisme actiu i cultural.

1

CONEIX ELS CÉRVOLS DE BOUMORT MÉS ENLLÀ DE LA BRAMA

L’empresa d’observació de fauna i educació ambiental Salvatgines us ofereixen una experiència immersiva per gaudir de l’espectacle de la brama del cérvol. Envoltats del paisatge feréstec de la Reserva de Boumort, al Pallars Jussà,  sentireu els mascles cridant i els veureu des de la llunyania. La resta de l’any, amb l’activitat Cérvols i grans rapinyaires, també observareu els voltors, el trencalòs i l’àguila daurada, entre d’altres.

Salvatgines
627 75 32 05 
salvatgines.com
Preu: 35-40€/persona.

2

DESCOBREIX L’APASSIONANT MÓN DE LES VOLIAINES

A Obaga Activitats són especialistes en papallones diürnes, o voliaines, com les anomenen a l’alta muntanya. Per això ens ofereixen una proposta per descobrir-ne les característiques, l’hàbitat i les curiositats, com que n’hi ha que viuen sense haver d’alimentar-se. Si feu ruta fins a les Valls d’Àneu podeu completar l’activitat amb la descoberta de les papallones que viuen als cultius de fruits del bosc d’Esterry & Berry i fer un petit tast d’aquests tresors silvestres. 

Obaga Activitats
619 93 82 67 
obagaactivitats.cat
Preu: 18€ a partir dels 11 anys; 15€ si teniu entre 6 i 11 anys.

3

CONVERTEIX-TE EN UN DETECTIU DE PETJADES BLANQUES

Cesc Capdevila és un guia especialitzat en fauna. Ofereix cursos i activitats per observar els ocells, però a l’hivern us convertirà en detectius per ensenyar-vos a identificar les petjades i altres rastres que els animals deixen sobre la neu. Ben segur que podreu veure les d’esquirols i de llebres, i si teniu més sort potser també en trobeu de guineus, fagines, martes, ratolins i ocells. Aquesta activitat es porta a terme al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Cesc Capdevila
627 70 62 47  
cesccapdevila.com
Preu: des de 25€/persona (no inclou les raquetes de neu).

4

EL TRENCALÒS, BEN RETRATAT

A Buseu, un poblet aïllat del municipi de Baix Pallars, Jordi Canut, un gran expert en fauna pirinenca, ofereix la possibilitat d’acollir-vos en aguaits especialitzats per retratar de ben a prop l’àguila daurada i els quatre voltors pirinencs (el voltor comú, el voltor negre, l’aufrany i el trencalòs). Si us apassiona la fotografia de fauna salvatge i voleu obtenir imatges de gran qualitat, aquest és el vostre lloc.

Buseu Project
650 95 21 97 
buseuproject.com
Preu: 115-180€/persona, el primer dia; entre 100 i 135€, els dies següents.

5

ENDINSA’T AL REFUGI DE L’ÓSSA

Al preciós poble d’Isil, al Pallars Sobirà, cada estiu obre les portes la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, un equipament singular centrat en aquesta espècie tan emblemàtica. A dins podreu visitar una exposició sobre la relació de l’ós amb el seu entorn, descobrir una cova ben especial, gaudir d’experiències interactives i resoldre els misteris que amaga el bosc. Un espai únic de divulgació i sensibilització sobre la importància de conservar aquest espectacular animal. 

Casa de l’Ós Bru dels Pirineus
973 08 30 44 
casaosbrupirineus.cat
Preu: 5€, entrada general; 3€, entrada reduïda.

6

ELS VOLTORS VAN A DINAR. ENS HI ACOMPANYES?

La recòndita Terreta, al Pallars Jussà, també es coneix com la vall dels Voltors. En un dels seus pobles, la Torre de Tamúrcia, que pertany al municipi de Tremp, hi ha el Casal dels Voltors, un petit centre de visitants amb càmeres per observar aquests ocells carronyaires. Cada dissabte és possible de veure com els alimenten i, si voleu, podreu acostar-vos-hi encara més d’un còmode aguait estant.

Casal dels Voltors
973 05 79 47
facebook.com/CasalVoltors

Photo Logistics
638 88 76 81 (Photo Logistics)
www.photo-logistics.com
Preu: visita gratuïta al menjador dels voltors; 75€ la sessió familiar dins l’aguait.

7

ESCOLTA EL RONC DE LA DAINA AMB GUIES EXPERTS

Si bé la brama del cérvol és el reclam més conegut, a mitjan octubre la ronca de la daina n’agafa el relleu. El guia de muntanya Ivan Catena, de Terra Viva Activitats, ofereix visites per saber de primera mà com són aquests animals durant l’època de zel i interpretar el medi on viuen. Entre les seves activitats, també destaca la possibilitat de descobrir les pintures romàniques de l’interior de l’església de Sant Pau d’Esterri de Cardós (Pallars Sobirà), un dels pocs on apareix representada la figura de l’ó

Terra Viva Activitats
645 56 19 22 
facebook.com/terravivaactivitats

8

RESSEGUEIX EL CAMÍ DEL GAT SALVATGE

MónNatura Pirineus ens proposa una activitat autoguiada i interactiva per acostar-nos, al nostre ritme, a un dels animals més singulars dels nostres Pirineus. Amb l’ajuda d’una aplicació mòbil i d’un mapa podrem resseguir les petjades del gat salvatge, un felí autòcton molt desconegut a casa nostra, a causa del seu comportament nocturn. Durant l’activitat haurem de superar alguns reptes que ens permetran gaudir de l’entorn amb els cinc sentits. A més, també descobrirem 10 punts d’interpretació per conèixer el fantàstic paisatge de les Planes de Son i poder interpretar la vegetació d’alta muntanya.

MónNatura Pirineus
973 626 722
monnaturapirineus.com
Preu: 12 € per persona

9

QUI S’AMAGA SOTA EL RIU?

Sabies que alguns dels animalons que viuen als nostres rius pirinencs són indicador de la qualitat de l’aigua? Salvatgines, empresa de guiatge i educació ambiental del Pallars Jussà ens proposa convertir-nos en científics per un dia i remenar sota les pedres per conèixer els macroinvertebrats, peixos, amfibis i rèptils que s’hi amaguen. Capturarem els animals amb un salabret i després els deixarem de nou al seu hàbitat amb l’objectiu d’avaluar la qualitat de l’aigua del riu. Una activitat de consciència ambiental destinada a públic escolar i familiar. 

Salvatgines
rutespirineus.cat
691 772 966

10

QUÈ ENS DIUEN LES HERBES?

Herbes de l’Alt Pirineu ens convida a conèixer més de 80 varietats de plantes i herbes medicinals dels seus camps de cultiu. Una experiència que permet tocar, olorar i conèixer un món ple de saviesa i tradició. Les visites es poden combinar amb diferents tallers. Cal reserva prèvia.

Herbes de l’Alt Pirineu
667 235 707
herbesdelaltpirineu.com
Preu: variables segons el taller.