Activitats ecoturístiques Terres de Lleida
Entre grocs, taronges, marrons i ocres s’amaga un territori excepcional amb zones de secà i espais aquàtics, que conformen un patrimoni natural que no et pots perdre. Et proposem 10 experiències perquè t’endinsis als paisatges dels espais naturals de Ponent i descobreixis les espècies singulars de flora i de fauna que hi viuen, algunes, exclusives d’aquests territoris.
1
El Centre d’Interpretació dels Secans de Lleida, ubicat al castell de Concabella, a la Segarra, ens permet endinsar-nos en el singular paisatge de les terres de Ponent, així com en la seva fauna i flora, úniques i molt fràgils. Característic per tenir un clima sec, amb poca pluja, fred i boira a l’hivern i forta calor a l’estiu, aquest entorn conserva un important nombre d’espècies animals i vegetals molt ben adaptades als ambients àrids. En destaquen els ocells, com el sisó, l’esparver cendrós, el xoriguer petit o el gaig blau, un atractiu turístic important per a les persones aficionades a la seva observació. Amb la visita al Centre, a més de descobrir el castell, podreu portar a terme un gran ventall de tallers i activitats educatives, amb reserva prèvia.
Castell d’Interpretació dels Secans de Lleida
Castell de Concabella
973 554 151
Preu: 4€ (entrada general)
2
La proposta d’Els enigmes d’en Pius són un conjunt d’itineraris i jocs d’orientació per gaudir en família, on ajudareu en Blau i en Roc, dos estudiants de la Universitat de Lleida, a descobrir les paraules secretes que amaguen les rutes que va deixar escrites el famós naturalista Pius Font i Quer. Es tracta d’una activitat impulsada pel projecte de cooperació dels Espais Naturals de Ponent. (Material gratuït accedint a la web dels ENP.)
Espais Naturals de Ponent
973 711 313
espaisnaturalsdeponent.cat
3
Les Terres de Lleida ens ofereixen un escenari idoni per a la pràctica dels banys de bosc, una tècnica ancestral japonesa que ens permet “absorbir l’atmosfera del bosc”, tal i com se la defineix al Japó, i reduir els nivells d’estrès. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha identificat diferents rutes perquè us pugueu endinsar en alzinars, pinedes, boscos mediterranis o de ribera. Us recomanem un itinerari singular, que transcorre per un bosc que s’amaga entre grans extensions de cereals. El trobareu a les Obagues de Sant Guim, al terme de Sant Guim de Freixenet, un escenari propi de l’altiplà segarrenc, on es barregen pinedes, rouredes i alzinars. Podeu consultar més propostes de banys de bosc al portal d’Ara Lleida.
La boscúria amagada de les obagues de Sant Guim
aralleida.cat/banysdebosc
4
Us agradaria saber quin ocell refila només sentint el seu cant? Sikarra Nostra, turisme de natura i agrobotiga, ens convida a conèixer el territori de les terres de Ponent des d’un punt de vista naturalista. Identificarem els ocells segons el seu cant, ens aproximarem al món dels insectes i gaudirem de la flora de les comarques lleidatanes.
Sikarra Nostra.
666 866 220
sikarranostra.cat
5
Ruta d’uns 2,6 km on trobarem diversos aguaits, miradors, plafons informatius i passarel·les que ens permeten la descoberta d’aquest entorn natural privilegiat. Tot i que es pot visitar lliurement, s’organitzen visites guiades que ens acosten amb més detall a les característiques paisatgístiques, així com a la flora i la fauna de l’estany més gran de Catalunya, juntament amb el de Banyoles.
Estany d’Ivars i Vila-sana
973 711 313
estanyivarsvilasana.cat
Preu: 3 €
6
No espanten els ocells, sinó que els atreuen! A la vall de Maldanell, als afores de Vallbona de les Monges (Urgell), s’hi han instal·lat un conjunt de personatges ben curiosos amb camisa i cos de palla que es troben envoltats de menjadores, aigua, caixes-niu i un paller. El projecte, que alguns consideren un museu a l’aire lliure i altres una escultura rural, l’impulsa l’entitat naturalista La Caseta de l’Òliba, amb l’objectiu de promoure la nidificació de rapinyaires a la zona.
Estimaocells a Vallbona
viuvallbona.cat/fitxa/els-estimaocells
7
Ruta d’alt interès ornitològic, de 17 km de distància i apta per a tots els públics, que transcorre per l’Espai Natural Protegit de Tarroja de Segarra, a Castellnou d’Ossó, la Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA) més gran de la plana de Lleida. Durant l’itinerari podreu observar el paisatge estèpic dels secans, els camps de cereals, els boscos d’alzines, ginebrons, garrics i savines, així com altres arbres semi-silvestres. Aprofiteu per fer una aturada i observar algunes espècies d’ocells característics de la zona, com el sisó, el gaig blau, la calàndria, el xoriguer petit o l’esparver cendrós.
Ruta del Sió
rutadelsio.cat
8
Recorregut circular de poc més de 6 km i dues hores de temps apta per fer amb criatures petites —fins i tot amb cotxet— i que enllaça l’embassament d’Utxesa amb el terme municipal de Torres de Segre (Segrià). L’excursió comença al Centre d’Interpretació de la Reserva Natural d’Utxesa, la Fusteria, i permet observar la biodiversitat d’aquest indret únic, especialment aus de canyissar com la mallerenga de bigotis, el repicatalons, la boscarla de canyar o el rossinyol bord.
Reserva Natural d’Utxesa
660 612 615
utxesa.org
9
El becplaner, l’òliba, el gaig blau, el cucut, la cuereta groga o la mallerenga blava. A les parets dels municipis d’Ivars d’Urgell i Vallverd (Pla d’Urgell) hi trobareu més de 40 murals pintats amb els ocells més característics que viuen a l’entorn natural de l’estany d’Ivars i Vila-sana. Les representacions són obra de l’artista alemany resident a Catalunya Swen Schmitz Coll, qui troba en la natura la seva principal font d’inspiració. Les imatges de les pintures es poden trobar a l’Enciclopèdia Mural, un portal creat pel mateix Schmitz i finançat pel consistori d’Ivars d’Urgell, des d’on s’organitzen visites guiades i s’ofereix informació dels ocells pintats a les façanes de la població.
Enciclopèdia Mural d’Ivars d’Urgell i Vallverd
enciclopediamural.cat
10
Àguiles daurades, voltors i una gran varietat d’ocells rapinyaires conviuen a l’espai de fauna salvatge Vimferri de la Manreana, una antiga masia de pagès ubicada a la comarca de les Garrigues. Moltes d’aquestes espècies provenen d’algun centre de recuperació i, bé per causes físiques o d’adaptació, no s’han pogut reincorporar al seu hàbitat natural. A més de diferents espècies d’ocells també hi podreu veure daines, guineus, cérvols, fures o genetes.
Espai de fauna salvatge Vimferri
lamanreana.com