Terres de lleida
Les Terres de Ponent, també conegudes com a terres de secà pel paisatge estèpic, el contrast de temperatures estacionals i l’escassetat de pluges generalitzades, conserven un patrimoni natural únic, amb una flora i fauna sorprenents i particularment fràgils. Enmig de la boira, allà on la vista ja no sap si mira el cel o la terra, s’hi amaga una orografia molt vinculada a l’activitat agrària que s’hi ha desenvolupat durant segles. Aquests condicionants han afavorit que s’hi perpetuïn unes condicions ecològiques semblants a les de les estepes naturals d’altres punts del món, on es genera una biodiversitat singular i sovint desconeguda.
Us donem la benvinguda a descobrir espècies de flora associades a matollars estèpics i herbassars, als conreus de secà o als ambients humits. I també a conèixer aquells ocells que s’han adaptat als ambients àrids com l’esparver cendrós, el xoriguer petit, l’àliga cuabarrada o el gaig blau, així com altres animals característics de la zona com la guineu, els escurçons, les llagostes o les papallones. Gran part dels nou secans de la plana de Lleida formen part de la Xarxa Natura 2000, on s’integren les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA).
Espècies
Fauna
Abellerol
Merops apiaster
Com és
Ocell de colors molts vius de poc menys de 30 centímetres de llarg. Té el bec llarg i negre, les potes grisoses i el cap marronós. En destaca una ratlla negra que li ressegueix el voltant de l’ull, el coll és groc, el pit és blau-verdós i les ales, entre verdes i marronoses.
On el pots veure
L’abellerol és comú a totes les terres de Lleida durant la primavera i l’estiu. A l’hivern emigra a l’Àfrica tropical i a l’Índia.
Com li agrada viure
El seu hàbitat favorit són els marges de rius i els boscos poc espessos on pugui excavar el niu. Viu en grup, en colònies amb molts individus.
Què menja
Abelles, borinots i vespes, entre altres insectes voladors que caça en ple vol.
Bones pràctiques
No és difícil de veure. Si us manteniu en silenci sentireu molt millor el seu bruip, bruip característic.
Agró blanc
Egretta alba
Com és
Ocell de mida gran que pot arribar al metre d’alçada i al quilo i mig de pes. De color blanc intens, té el bec groguenc amb la punta negra, les potes negres i el coll allargat, fet que li permet caçar peixos més fàcilment.
On el pots veure
És habitual a reserves naturals de la plana de Lleida com l’aiguabarreig Segre-Cinca o l’embassament d’Utxesa. Tot i que hi ha pocs individus, progressivament s’ha anat fent més freqüent. Se’l pot veure durant tot l’any.
Com li agrada viure
Viu en zones aquàtiques com rius, estanys i aiguamolls. Espera llargues estones dins l’aigua fins que veu alguna presa. També se’l pot observar caminant lentament amb el bec preparat per capturar amb força algun peix. És bonic fixar-se en el seu vol, amb el coll recollit entre les espatlles, les potes estirades i les ales corbades.
Què menja
Li agraden els peixos, els amfibis i els petits mamífers.
Bones pràctiques
No és difícil de veure. Si us manteniu en silenci potser el podreu veure caçar algun peix.
Agró roig
Ardea purpurea
Com és
El pit i el coll d’aquesta espècie fan honor al seu nom, i és que té aquestes parts de color vermellós, mentre que a la resta del cos es combinen els tons grisos (el dors i les ales), marronosos (el plomatge) i negres (la panxa i la part superior del cap). Es tracta d’un ocell de mida gran, que fa prop d’un metre d’alçada i d’un metre i mig amb les ales obertes. El bec, les potes i el coll són llargs, fet que li permet capturar peixos fàcilment.
On el pots veure
La seva presència és habitual a reserves naturals de la plana de Lleida com l’aiguabarreig Segre-Cinca o els embassaments d’Utxesa, de Sant Llorenç de Montgai o de Terradets. És fàcil de veure a les comarques del sud de Lleida, ja que nidifica a bona part de la xarxa de rec, pantans, basses i clamors.
Com li agrada viure
És un animal més aviat solitari que pot passar llargues estones quiet entre la vegetació dels canyissars. Al vespre, s’activa i es mou buscant alguna presa.
Què menja
Petits mamífers rosegadors, pollets d’altres ocells, granotes, crustacis, rèptils, insectes aquàtics, granotes i peixos.
Bones pràctiques
No és difícil de veure. Si us manteniu en silenci potser el podreu veure caçar alguna presa.
Àguila cuabarrada
Hieraaetus fasciatus
Com és
Rapinyaire més aviat gran, de més d’1,5 metres d’envergadura i entre 1,5 i 3 quilograms de pes. Té el dors de color marró amb una singular taca blanca i coloració clara per sota. La cua acaba amb una marcada franja fosca, característica que li dona el nom. Curiosament les femelles són més grans que els mascles.
On el pots veure
Es tracta d’una espècie amb perill crític a Catalunya que podem veure de manera escassa. Els exemplars immadurs s’ubiquen principalment a la plana de Lleida, mentre que les parelles adultes s’estableixen en territoris abruptes, a serralades litorals, prelitorals i del Prepirineu.
Com li agrada viure
El seu hàbitat favorit són els ambients mediterranis, on s’ubica a les serres de latituds mitjanes i baixes. Li agrada nidificar en parets de roca verticals, especialment a zones muntanyoses tranquil·les, des d’on domina una gran extensió del territori.
Què menja
S’alimenta d’ocells i mamífers de mida mitjana. La versatilitat d’aquesta espècie i la discreció i l’agilitat amb què conviu li permeten sobreviure en àrees força humanitzades.
Bones pràctiques
Exemplar difícil de veure i fortament amenaçat pels accidents a les línies elèctriques i la persecució (trets).
Alosa becuda
Chersophilus duponti
Com és
Ocell petit, de color bru, d’uns 18 centímetres de llarg, amb la panxa blanca i ratlles marrons al pit. Té el bec fi i corbat i fuig amb facilitat, generalment corrents, ja que és força tímid.
On el pots veure
Es tracta d’una espècie molt escassa a Catalunya, que només trobem en hàbitats pseudoesteparis amb matollars de vegetació natural (erms i timonedes), fugint de garrigues i conreus. Es tracta d’un dels ocells protegits dels secans de Lleida que es pot trobar a la timoneda d’Alfés, única localització de l’espècie a Catalunya.
Com li agrada viure
Per poder sobreviure necessita grans extensions d’hàbitat adequat. En aquest sentit, per poder estabilitzar les parelles reproductores, l’alosa becuda necessita de 300 a 500 hectàrees d’hàbitat adequat.
Què menja
Insectes i habitualment grans.
Bones pràctiques
És una de les onze espècies d’ocells per les quals s’han declarat les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) pròpies del secà de la plana de Lleida. Si es vol recuperar l’espècie, cal una superfície d’hàbitat adequat i un increment de la superfície actual de vegetació natural, erms i timonedes, així com la millora de la connectivitat entre poblacions.
Arpella vulgar
Circus aeruginosus
Com és
Rapinyaire esvelt de tons marronosos, grisos i platejats, amb les ales i la cua allargades, i el bec gran, fort i fosc. De comportament diürn, medeix més d’un metre d’envergadura i pesa més de mig kilo.
On el pots veure
Habitual de zones humides amb vegetació de ribera, el podem trobar a l’estiu com a nidificant als secans del Segrià i Utxesa, tot i que és més habitual observar-lo durant l’hivern, quan molts individus del centre i nord d’Europa emigren cap a Catalunya.
Com li agrada viure
Per fer estades migratòries més aviat llargues és una espècie que requereix d’extensions agrícoles o zones humides força grans. Potser el veureu passar llargues hores al terra o sobre una branca sense moure’s, esperant caçar alguna presa. Quan en veu alguna s’hi llença per atrapar-la.
Què menja
S’alimenta de petits animals com granotes, serps, rates d’aigua i ocells aquàtics.
Bones pràctiques
Es tracta d’una espècie protegida a casa nostra amb una població vulnerable que no supera les 200 parelles. A Europa, en canvi, el nombre d’individus és abundant. Com a nidificant habitual als secans d’Utxesa cal ser molt respectuós amb l’espècie en cas que l’observem.
Calàndria comuna
Melanocorypha calandra
Com és
Ocell d’entre 16 i 19 centímetres de llarg. Per sobre és de color marró amb ratlles fosques, per sota és d’un ocre clar amb una taca negra allargada a la part inferior del coll, amb una mena de collar. Té el bec fort d’un marró groguenc amb la cua curta i els marges de les ales grisosos.
On el pots veure
La població al Principat es concentra en terres de la plana de Lleida, especialment als secans de Lleida, que inclou la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons, Alguaire-Almenar, Balaguer-Castelló de Farfanya, el secà de Bellmunt, els Plans de Sió o les Belianes-Preixana.
Com li agrada viure
La calàndria necessita conreus de cereal extensius, erms i zones amb vegetació herbàcia o timonedes. És una espècie molt vinculada als conreus de cereal amb guarets intercalats. Fa el niu a terra, en zones amb elevat recobriment vegetal (guarets, camps de cereal, marges, etcètera).
Què menja
Llavors, insectes i herbes.
Bones pràctiques
És una de les onze espècies d’ocells per les quals s’han declarat les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) pròpies del secà de la plana de Lleida. Viu tot l’any a les comarques interiors i seques de Catalunya. Actualment comença a estar amenaçada a causa de la pèrdua d’hàbitat. Viu uns cinc anys.
Cames llargues
Himantopus himantopus
Com és
Ocell més aviat petit, d’uns 200 grams de pes, amb el dors i les ales de color negre i la part inferior del cos de color blanc. Té les potes llargues i vermelloses, el bec negre i la cua grisa. Els mascles tenen el cap de color negre a l’estiu i de color blanc a l’hivern.
On el pots veure
A les comarques de Ponent es deixa veure sovint en arrossars i altres zones humides del Segrià i del Pla d’Urgell, així com als embassaments d’Utxesa o a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Ribagorçana. És una espècie que nia en aiguamolls, estanyols i àrees entollades de tota mena (tant dolces com salades).
Com li agrada viure
És habitual veure’l picotejant dins del fang i caminant pausadament per camps inundats.
Què menja
S’alimenta de cucs, peixos petits, capgrossos, mol·luscs i insectes aquàtics.
Bones pràctiques
És una espècie nombrosa a totes les zones humides del territori. És habitual que criï a Catalunya i emigri a l’Àfrica durant l’hivern. Potser el veureu volant baix amb les potes estirades que surten per darrere la cua.
Cogullada fosca
Galerida theklae
Com és
Ocell menut de 16 centímetres de llargada total i uns 34 d’envergadura alar. Pesa al voltant d’uns 40 grams i té una aparença rabassuda. És d’un color terrós fosc, amb una cresta al cap i el bec curt i ample.
On el pots veure
És habitual dels ambients de caire mediterrani sec. A les Terres de Ponent, les densitats més grans es donen en àrees com la comarca de les Garrigues i els espais naturals de l’aiguabarreig: al massís de Montllober, al terme de Massalcoreig.
Com li agrada viure
Probablement el veureu als marges dels camins propers als pobles, amb el cap aixecat mostrant el plomall. Fa el niu a terra, amb herba seca, palla i petites arrels.
Què menja
Insectes, llavors i brots d’herba.
Bones pràctiques
L’estat de conservació no és preocupant. Potser el veureu caminant a la cerca de menjar i cantant des del terra, tot volant fent ondulacions.
Còlit negre
Oenanthe leucura
Com és
També conegut com a merla de cua blanca, és un ocell molt difícil de confondre, tot vestit de negre amb la cua completament blanca.
On el pots veure
És un ocell típic de zones obertes àrides amb rocams i sòl despullat. També se’l pot trobar en construccions de pedra en ruïna. Pràcticament tota la població a casa nostra es conserva al sud de Lleida, a l’aiguabarreig del Segre-Ebre-Cinca i als tossals d’Almatret.
Com li agrada viure
És un ocell molt sedentari que pot viure tot l’any al mateix lloc. Només es desplaça si les condicions climàtiques són molt adverses, com llargs períodes de gelades. Curiosament és un gran constructor de pedra seca, ja que, quan es troba en període nupcial, el mascle carrega grans quantitats de pedres i les porta fins al niu. Segons l’esforç que hagi fet, la femella pondrà més o menys ous.
Què menja
Insectes petits o mitjans (formigues, sargantanes o centpeus), fruits i llavors.
Bones pràctiques
Es tracta d’un ocell en perill d’extinció a casa nostra que es troba amenaçat per la pèrdua d’hàbitat en els canvis dels diferents usos del sòl.
Còlit ros
Oenanthe hispanica
Com és
Ocell petit, d’uns 14 centímetres de llarg que reconeixereu perquè té una taca negra que li envolta l’ull, que va del bec a les galtes. El mascle té l’esquena de color ocre mentre que la femella és més marronosa.
On el pots veure
El gruix de la seva població al Principat es concentra en les àrees més mediterrànies de Ponent. És present als espais naturals de Ponent, com a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallares, els tossals d’Almatret i o als secans de Mas de Melons.
Com li agrada viure
Li agraden les zones pedregoses i àrides amb matolls, en ambients de poca vegetació i relleus accidentats.
Què menja
Insectes i llavors.
Bones pràctiques
Acostuma a volar ràpid i s’atura a llocs amb bona visibilitat.
Conill de bosc
Oryctolagus cuniculus
Com és
Mamífer de cap ovalat i de dimensions més petites que la llebre, amb el pelatge curt i espès, d’un color marronós o grisós. En destaquen els ulls grossos i negres, i les orelles, que poden arribar a fer fins a 7 centímetres d’alçada i que li proporcionen molt bona oïda.
On el pots veure
Els mosaics de paisatges típicament mediterranis, amb camps de conreu, zones forestals, cursos fluvials, erms i pastures configuren l’hàbitat preferit del conill de bosc. Es tracta d’un animal molt territorial que viu en colònies i que pot esdevenir realment abundant (en especial a la plana de Lleida).
Com li agrada viure
Són animals sedentaris amb un comportament molt actiu, tant de dia com de nit. Viuen en grups socials compartint els caus, dels quals difícilment se separen en una circumferència de més de 200 metres. Si els veiem repicar amb les potes posteriors o fent postures de guaita vol dir que estan inspeccionant el territori i els seus possibles riscos.
Què menja
S’alimenta només de vegetals, des d’herba fins a fruits silvestres, passant per brots i hortalisses. A la plana de Lleida, l’abundància d’aquesta espècie fa que es malmetin molts conreus de cereals d’hivern, com l’ordi i el blat, però també d’estiu, com el blat de moro. També malmeten arbres de fruita dolça i oliveres.
Bones pràctiques
Tot i que és un animal que està esdevenint un problema en certes zones, especialment a 75 municipis de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues, en altres zones de la Península i d’Europa es troba en perill d’extinció.
Cucut reial
Clamator glandarius
Com és
Ocell d’uns 40 centímetres de llarg característic per la petita cresta que té al cap. De color marró fosc amb les parts superiors tacades de blanc i la part inferior de to crema. Té el cap i el bec grisós, la cua llarga i les potes fosques.
On el pots veure
És habitual de zones obertes amb arbres esparsos sobretot a les comarques de la plana de Lleida (el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià). El podem trobar en alguns espais naturals com l’embassament d’Utxesa o als secans de Lleida.
Com li agrada viure
Destaca que la femella pon els ous en nius de garses, corbs o cornelles i que són incubats pels pares adoptius durant quinze dies. Quan les cries neixen conviuen amb els pollets propis del niu i en marxen vint-i-quatre dies més tard.
Què menja
S’alimenta d’insectes, sargantanes, cargols i petits mamífers.
Bones pràctiques
Habita a casa nostra durant la primavera i l’estiu. Durant els mesos més freds, emigra cap a l’Àfrica, al sud del desert del Sàhara. La població no preocupa de moment, amb 1.100 i 2.000 individus madurs.
Elani comú
Elanus caeruleus
Com és
Ocell de la família dels falcònids, d’ales llargues i cua més aviat curta. Fa uns 33 centímetres de llarg, té les ales llargues i la cua curta. De dalt és gris blavós i de sota, més aviat blanc. Les espatlles són negres, l’iris vermell i les potes grogues.
On el pots veure
Excepcional als Països Catalans.
Com li agrada viure
Habita en terrenys oberts i semidesèrtics. A Catalunya se’l pot veure especialment als terrenys de secà de la plana de Lleida. Pot passar aquí tot l’any o bé migrar a l’hivern cap a l’Àfrica subsahariana.
Què menja
Llagostes, insectes grans, sargantanes, rosegadors i grills. També se l’ha vist menjant petites serps, granotes i ocells. De vegades pot caçar al vol i normalment porta les preses a una perxa per menjar-les, tot i que altres cops també ho fa a terra.
Bones pràctiques
És una espècie molt discreta i difícil d’observar a casa nostra. En època de cria és possible localitzar-lo als secans de Lleida i durant l’hivern en zones de regadiu, tot i que poden passar períodes sense cap observació. A casa nostra el seu estat de conservació es troba amenaçat mentre que a Europa la seva preocupació és menor.
Estornell negre
Sturnus unicolor
Com és
Ocell d’uns 21 centímetres de llarg. El mascle és negre brillant amb el bec groc. La femella també és negra però menys lluent. Els exemplars joves tenen un to més aviat marronós.
On el pots veure
És present a l’espai natural de l’aiguabarreig Segre-Cinca, als secans de Lleida i al curs baix del riu Segre. És fàcil de veure, especialment a les teulades de pobles i ciutats, o bé a sobre de les antenes de les cases.
Com li agrada viure
S’agrupa en estols molt nombrosos, especialment a l’hivern. Camina de pressa i fent saltets.
Què menja
Li agraden els insectes, els cucs, les aranyes, les llavors i la fruita.
Bones pràctiques
És un ocell sedentari, que tot l’any es queda al mateix territori. El podreu observar sense dificultat.
Gaig blau
Coracias garrulus
Com és
És un ocell de mida mitjana (uns 70 centímetres amb les ales obertes), de complexió forta, amb el cap gran i el bec fort i negre. Tal com indica el nom, té el cos de color blau cel i l’esquena de color castany. A Catalunya fa estada quan arriba el bon temps, cap a l’abril, i a l’agost marxa cap a l’Àfrica subsahariana.
On el pots veure
És una de les onze espècies per les quals s’han declarat les zones d’especial protecció per als ocells (ZEPA), pròpies del secà de la plana de Lleida. El podem veure a l’embassament d’Utxesa i als secans de Lleida, que inclouen la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons o el secà de Bellmunt.
Com li agrada viure
Cria en forats, ja siguin d’arbres o bé de construccions humanes. Necessita ambients agrícoles i ramaders extensius on hi hagi zones de vegetació baixa a prop de marges, erms o guarets on pugui trobar aliment.
Què menja
Insectes grans, sargantanes i petits mamífers.
Bones pràctiques
La dificultat de llocs adients de nidificació és un dels principals factors limitants per a aquesta espècie. Algunes accions, com l’edificació de caixes-niu i plantació d’arbres en zones amb manca de llocs de nidificació, són clau per a la conservació de les seves poblacions.
Ganga
Pterocles alchata
Com és
Ocell d’una mida una mica més petita que la d’un colom, de color marró amb el pit vermellós i la panxa blanca. La ploma més central de la cua es distingeix per ser una mica més llarga que la resta. Quan vola emet un cant característic que és curt, nasal, dur i aspre.
On el pots veure
A casa nostra, únicament el podem veure al secà de Mas de Melons-Alfés, a la plana de Lleida. Busca abeuradors amb marges amb bona visibilitat i poca vegetació.
Com li agrada viure
Es decanta pels hàbitats amb cereals de secà, principalment en planes i petits altiplans, amb presència de guarets, erms i timonedes. Evita les garrigues, els conreus arboris i les grans extensions de conreus sense guaret.
Què menja
Llavors de plantes herbàcies.
Bones pràctiques
És una de les onze espècies d’ocells per les quals s’han declarat les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) pròpies del secà de la plana de Lleida. L’espècie se sent amenaçada per la transformació i la intensificació agrícola, així com per la disminució de les zones de vegetació natural herbàcia o arbustiva i la pèrdua de qualitat dels erms i guarets, entre altres factors.
Gralla de bec vermell
Pyrrhocorax pyrrhocorax
Com és
Ocell d’uns 40 centímetres de llargària, amb el bec i les potes vermelles, que trenquen la monotonia cromàtica del seu plomatge. En destaca el bec llarg, corbat cap avall i molt fi, que en delata l’alimentació, majoritàriament insectívora.
On el pots veure
A casa nostra, la major part de la població es localitza a les àrees muntanyenques i interiors, és a dir, al Pirineu i al Prepirineu (la Vall d’Aran i les comarques de la Ribagorça, els Pallars i l’Alt Urgell), i a les serres més ebrenques de les Garrigues i el Segrià.
Com li agrada viure
Habitualment viu per sobre dels 1.000 metres d’altura sempre que hi hagi cingleres. Es tracta d’un ocell fidel a la parella i al lloc de reproducció, que porta a terme vols llargs, acrobàtics i vistosos
Què menja
Cucs, larves, aràcnids i altres insectes.
Bones pràctiques
L’estat d’aquesta espècie no és preocupant, ja que s’han localitzat fins a un màxim de 41.000 individus madurs a casa nostra. Potser el veureu fent àgils acrobàcies a prop de les parets on nia, fins i tot amb forts cops de vent huracanats.
Guineu
Vulpes vulpes
Com és
Mamífer de la família dels cànids, de cos esvelt i pelatge suau. Té el llom d’un color marró-rogenc, mentre que la panxa i les potes són blanques. La mida és un dels trets més característics d’aquest animal, ja que és més petit que els llops i fins i tots que els gossos domèstics.
On el pots veure
Present a tot el territori, on es calcula que hi ha uns 15.000 exemplars, la guineu habita les àrees rurals i els boscos del Prepirineu i el Pirineu de Lleida. També la podem trobar als secans de Lleida, on potser les podreu veure passejant entre els camps de la serra d’Almenara o a prop de l’estany d’Ivars i Vila-sana.
Com li agrada viure
És molt previnguda i fuig ràpidament dels humans. De dia descansa dins del cau que excava en espais secs i amagats. Com que l’utilitza durant molts anys, el va engrandint amb noves galeries. És en aquest cau on també té les cries, entre tres i quatre en cada cadellada. La guineu marca el territori a través dels excrements, de l’orina i de la fortor que deixen anar les glàndules que té al costat de la cua.
Què menja
Li agrada menjar de tot, des d’ous d’ocells fins a fruits, passant per insectes, cucs i fins i tot és capaç de menjar restes d’escombraries. No mastega l’animal caçat, sinó que engoleix les peces senceres. Si no se l’acaba, enterra allò que ha sobrat en diversos amagatalls que excava a terra lluny del cau.
Bones pràctiques
No és una espècie que es trobi amenaçada al nostre territori. En determinades zones es poden prendre mesures per controlar-ne la població, en cas que puguin causar danys a la ramaderia o als conreus.
Llagosta
Anacridium aegyptium
Com és
Insecte de la família dels ortòpters, amb les antenes curtes i un tercer parell de potes més desenvolupat per poder saltar millor. De color marró amb taques fosques, fa uns 7 centímetres de llarg, té el cap gros, les mandíbules fortes i els ulls amb unes ratlles verticals que en faciliten la identificació. En destaquen també les ales, que són més llargues que l’abdomen.
On el pots veure
La llagosta és molt abundant a les Terres de Ponent, especialment a les zones de cultiu dels secans, on exerceix de font d’alimentació per a altres espècies d’ocells i mamífers, i així contribueix a mantenir un ecosistema ric i divers.
Com li agrada viure
Viu en zones càlides, amagada entre els arbustos i els arbres. Quan assoleix l’estat adult hiverna durant els mesos de més fred.
Què menja
Principalment s’alimenta de vegetals.
Bones pràctiques
Es calcula que a casa nostra podem trobar unes 90 espècies de llagosta diferents, algunes de les quals estan catalogades com a fauna protegida.
Llúdriga
Lutra lutra
Com és
Capaç de moure el cos a gran velocitat i de bussejar sota l’aigua, la llúdriga és un mamífer de cos allargat que pot arribar a fer 1 metre de llarg i 20 quilos de pes. Té el cos recobert d’un pèl espès i fi, de color marró amb tonalitats blanques a la panxa i al coll. Amb el cap ample, les orelles i els ulls petits i les potes curtes i gruixudes, en destaquen una mena de barbes que li pengen del musell. Té els dits de les potes units per una membrana i la cua ampla. El mascle és una mica més gran que la femella.
On el pots veure
Inclosa dins del catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i considerada una espècie protegida, la llúdriga és present avui a totes les comarques catalanes gràcies als plans de recuperació de l’espècie dels anys noranta i a la millora dels hàbitats. La trobem en abundància als grans rius de Lleida, com són el Segre, la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana, fins a l’Ebre. I també ha recuperat alguns dels espais dels secans de Lleida on feia temps que no habitava, com l’estany d’Ivars i Vila-sana.
Com li agrada viure
Li agraden les aigües netes i transparents, fet que provoca que només la trobem al curs alt d’alguns rius. De fet, la llúdriga és un bioindicador de la qualitat de les aigües. La seva presència ens indica que els nostres rius tenen un bon estat de salut.
Què menja
Petits peixos, granotes i altres animals aquàtics.
Bones pràctiques
Malauradament, la llúdriga ha patit molt la contaminació dels rius i una cacera excessiva. Actualment no pot ser caçada, capturada ni molestada.
Martinet blanc
Egretta garzetta
Com és
Ocell d’uns 65 centímetres de llarg, tot de color blanc amb el bec negre i llarg. Té els dits grocs i les potes negres. Durant l’estiu els adults tenen un plomall llarg i penjant.
On el pots veure
És habitual a l’embassament d’Utxesa (menys de 15 parelles), a l’aiguabarreig del Segre-Cinca (55-58 parelles) i al curs baix del riu Segre. A les terres de Lleida, té una presència estival.
Com li agrada viure
És habitual de les zones humides del litoral i a la vora dels grans rius, amb vegetació poc densa i alta.
Què menja
Li agraden els peixos petits, les granotes i els invertebrats aquàtics.
Bones pràctiques
Si esteu atents potser el veureu passant llargues estones quiet esperant veure alguna presa.
Martinet ros
Ardeola ralloides
Com és
Ocell d’uns 49 centímetres de llargada i uns 80 centímetres amb les ales obertes. L’esquena és vermellosa i té la part inferior blanca, excepte el pit, que és d’un marró daurat brillant. Són significatives les plomes vermelloses que li pengen del clatell, així com els ulls, que són grocs. Té les potes verdoses, excepte quan cria, que són de color rosa.
On el pots veure
A l’embassament d’Utxesa i a l’aiguabarreig del Segre-Cinca, també a l’estany d’Ivars i Vila-sana. A les Terres de Ponent nidifica poc, només a l’aiguabarreig i al pantà d’Utxesa, sempre amb nuclis de poques parelles.
Com li agrada viure
És habitual de les zones humides del litoral i a la vora dels grans rius amb vegetació abundant (canyissos, joncs, tamarius, salzes…). És precisament entre esbarzers, tamarius o canyissos on fa el niu.
Què menja
Insectes, crustacis, granotes, mol·luscs, peixos petits i cucs de terra.
Bones pràctiques
És un ocell força solitari. Potser el veureu volant amb força i movent les ales ràpidament.
Merla blava
Monticola solitarius
Com és
Ocell de mida mitjana (20-23 centímetres), d’aspecte rabassut, amb la cua curta i el bec molt robust i relativament llarg. El mascle és d’un color gris blavós fosc, més intens durant l’època nupcial, mentre que la femella és més grisa i poc blava, amb la cua negrosa.
On el pots veure
És habitual dels ambients rocosos escarpats, assolellats i secs de congostos, roquissars, muntanyes i penya-segats. A casa nostra és present a l’aiguabarreig del Segre-Ebre-Cinca, a la serra del Montsec, als tossals d’Amatret, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o a Mont-roig, que inclou l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa.
Com li agrada viure
Es tracta d’una espècie força tímida, que evita les zones amb humans. En general es mostra sedentària, tot i que els exemplars que habiten les zones més fredes a l’hivern poden fer petits desplaçaments cap a zones més càlides.
Què menja
Cucs, insectes de diferents tipus i altres animals de petites dimensions (sargantanes) i, de vegades, baies.
Bones pràctiques
No és una espècie que presenti preocupació. Actualment es comptabilitzen més de 10.000 individus madurs a Catalunya.
Oreneta cua-rogenca
Cecropis daurica
Com és
Amb la cua forcada, tot i que no tant com l’oreneta vulgar, és un ocell d’uns 18 centímetres de longitud que destaca per tenir el carpó vermellós, així com la franja ocular i el clatell igualment vermellosos. La part alta del cap i l’esquena són de color blau fosc, i la part inferior del cos rosada, amb un delicat puntejat més fosc.
On el pots veure
La poca població que hi ha a Catalunya es pot veure especialment a dos nuclis de les terres de Lleida. D’una banda, a la Noguera, l’Alt Urgell i el Solsonès i, de l’altra, a les comarques més meridionals i ebrenques de les Terres de Ponent (les Garrigues i el sud del Segrià). Tot i que hi ha pocs exemplars, estiu rere estiu es van incrementant.
Com li agrada viure
És un nidificant estival, a qui li agrada fixar el niu als penya-segats, a les cornises dels edificis i sobretot a les voltes de petits ponts.
Què menja
S’alimenta d’insectes que atrapa al vol.
Bones pràctiques
Les orenetes poden arribar a viatjar més de 8.000 quilòmetres durant la migració. Quan tornen a casa nostra, malauradament es troben sovint que se’ls ha trencat el niu per evitar els excrements que es dipositen al seu peu.
Pardal roquer
Petronia petronia
Com és
Ocell menut, d’uns 14 centímetres de llargada, de color gris bru amb unes taques blanques a la punta de les plomes de la cua, i una cella blanca que es perllonga cap enrere. Els exemplars adults tenen una pàl·lida taca groga difosa a la gola.
On el pots veure
És present a les terres de Lleida, des de la plana de Lleida fins als contraforts de les Terres de l’Ebre i pujant cap al Montsec, la conca de Tremp i l’altiplà de la Segarra.
Com li agrada viure
És característic dels indrets rocallosos, els penya-segats i les runes.
Què menja
Llavors, baies i insectes.
Bones pràctiques
És un exemplar comú, que incrementa la població arreu del país.
Perdiu roja
Aleactoris rufa
Com és
Ocell de fins a 35 centímetres de llarg, amb la cua i les ales més aviat curtes, les plomes a les parts superiors del cos d’un gris vermellós i les galtes i la gola blanques, delimitades per una franja negra. Les potes i el bec són de color vermell.
On el pots veure
El podem trobar en diversos ambients, des de l’alta muntanya a prop dels 2.000 metres d’altura (el Prepirineu) fins al nivell del mar.
Com li agrada viure
Les garrigues baixes amb terrenys pedregosos, les bosquines i els camps de conreu de cereals d’hivern són el seu hàbitat favorit.
Què menja
És herbívora. S’alimenta principalment de fulles, hortalisses i cereals. És possible que també caci petits insectes.
Bones pràctiques
Probablement les identificareu perquè volen molt ràpid, tot i que són incapaces de fer recorreguts de llarga distància. Hi ha comarques on la seva població està minvant a causa de l’increment de massa forestal, l’abandonament dels cultius i la pressió cinegètica.
Roquerol
Ptyonoprogne rupestris
Com és
És una espècie d’oreneta que es diferencia de la resta perquè té colors marronosos a tot el cos i unes taques blanques, ben marcades i visibles, a la meitat de la cua. Pot fer desplaçaments de curta i mitjana distància tot i que és principalment sedentari.
On el pots veure
El trobarem a les cingleres i als roquissars o fins i tot en alguna masia gran abandonada. A les comarques de Ponent és habitual a la serra del Montsec, als tossals d’Almatret, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars o a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa.
Com li agrada viure
És un habitual dels entorns amb escarpaments rocosos en zones de relleu abrupte, especialment al Prepirineu de Lleida, així com a les valls interiors pirinenques i als tossals de l’Ebre lleidatà.
Què menja
S’alimenten d’insectes que capturen en ple vol.
Bones pràctiques
És una espècie fàcil de localitzar, ja que es troba en una clara ampliació de la seva àrea de distribució. Actualment a casa nostra hi ha gairebé 50.000 individus madurs de roquerols. Tot i que el seu estat de conservació no és vulnerable és un ocell protegit per la llei de qui cal conservar els hàbitats on viu.
Siboc
Caprimulgus ruficollis
Com és
Espècie semblant a l’enganyapastors però de color més clar, d’uns 30 centímetres de llarg i una envergadura alar de més de 60 centímetres. En destaquen els ulls grossos i negres, el bec curt i negre, la taca blanca i grossa que presenta a la gorja i un collar roig daurat.
On el pots veure
A les comarques de la plana de Lleida és força comú, especialment als espais naturals com l’embassament d’Utxesa, els secans de Lleida, al curs baix del riu Segre, a les Valls de Sió i a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa.
Com li agrada viure
Opta per viure a prop del terra defugint els arbres. És un ocell de clima càlid, terreny sec i obert i ubicat a poca altura.
Què menja
S’alimenta d’insectes que caça en ple vol o a terra.
Bones pràctiques
La seva població és propera a l’amenaça, amb una franja entre els 12.000 i els 20.000 individus madurs.
Sisó
Tetrax tetrax
Com és
Ocell de la mida d’una gallina petita, de color marronós excepte la panxa. Quan es troba en període reproductiu, el mascle té el coll negre amb dues franges blanques i la cara de color gris.
On el pots veure
Es tracta d’una espècie sedentària a la plana de Lleida, que durant l’estiu i la primavera es desplaça al secà per reproduir-se. El podem observar a la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons, a Alguaire-Almenar, al secà de Bellmunt, als Plans de Sió o a Alfés-Castelldans i Serós.
Com li agrada viure
Li agraden els guarets i altres zones de vegetació herbàcia natural, alhora que accepta bé la presència de plantacions aïllades de fruiters de secà. La majoria de femelles nidifiquen en camps de cereal. A l’hivern es pot veure formant grans grups de fins a un miler d’exemplars, tot i que normalment són d’un o de dos centenars, que es desplacen als cultius herbacis de regadiu, bàsicament alfals.
Què menja
Durant les primeres setmanes de vida, els polls s’alimenten exclusivament d’insectes (llagostes). En aquest sentit, els guarets, erms, marges o brolles amb vegetació baixa són importants perquè pugui créixer.
Bones pràctiques
El sisó és una de les onze espècies d’ocells per les quals s’han declarat zones d’especial protecció per als ocells (ZEPA) pròpies del secà de la plana de Lleida. La transformació, la concentració parcel·lària o la intensificació agrícola, així com la reducció d’erms, guarets i zones amb vegetació natural, dificulten la conservació de les seves poblacions.
Tallarol capnegre
Sylvia melanocephala
Com és
Ocell de color gris, amb el cap negre (d’aquí el nom) en els mascles i gris fosc en les femelles. En destaca l’anella vermella que li envolta els ulls.
On el pots veure
A les Terres de Ponent el podem trobar en espais naturals com l’embassament d’Utxesa, a l’aiguabarreig del Segre-Ebre-Cinca, a l’embassament de Sant Llorenç de Montgai, al curs baix del riu Segre i a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa.
Com li agrada viure
És habitual de les zones de matolls i esbarzers, però també es fa visible als parcs de les ciutats o als oliverars. A les Terres de Ponent se’l pot trobar en més densitat als trams més occidentals de la plana de Lleida i a les comarques de l’extrem sud.
Què menja
S’alimenta bàsicament d’insectes, tot i que durant l’hivern menja fruits de diferents arbres i arbustos.
Bones pràctiques
Ocell abundant que podem trobar a tota mena d’ambients mediterranis. La seva població ha crescut arreu de les nostres terres, on ha gaudit d’una expansió que l’ha dut a gairebé totes les comarques de Catalunya.
Tallarol emmascarat
Sylvia hotensis
Com és
Ocell menut d’uns 15-16 centímetres de llargada. El mascle té el cap gris fosc així com una màscara negra al voltant dels ulls i la gola de color blanc.
On el pots veure
Principalment a la Noguera, a les serres compreses entre el Montsec i la plana de Lleida (serres del Montclús, Sant Miquel, Mont-roig, etcètera).
Com li agrada viure
És un ocell típic del matollar mediterrani, que nidifica a l’estiu a les zones mediterrànies forestals més seques i termòfiles.
Què menja
Fruits durant l’hivern i insectes amb voracitat durant l’estiu.
Bones pràctiques
És més probable veure’l durant la migració que no pas com a niador durant l’estiu.
Tallarol trencamates
Sylvia conspicillata
Com és
Ocell d’uns 15 centímetres de llargària, cantador i bellugadís, que no es deixa veure fàcilment. Es caracteritza per tenir la silueta esvelta, el cap ben definit i els colors suaus i poc contrastats del cos.
On el pots veure
Es distribueix de manera discontínua pel territori. És visible als espais naturals de l’embassament d’Utxesa i als secans de Lleida i, de manera més irregular, en punts de la Noguera, la Ribagorça i el Pallars Jussà.
Com li agrada viure
És un ocell exigent a l’hora d’escollir els ambients que ocupa. Es decanta per les zones obertes càlides i àrides, amb matollars i brolles amb plantes de poca cobertura vegetal, sense excessiu terra sorrenc ni rocam.
Què menja
S’alimenta de larves, mosquits, erugues i aranyes que busca per terra o a les branques baixes dels arbustos.
Bones pràctiques
L’estat de conservació a Catalunya és vulnerable però segur, amb uns 1.000 individus adults.
Terrerola rogenca
Calandrella rufescens
Com és
Ocell amb el bec curt i fort, molt semblant a la terrerola vulgar, d’uns 14 centímetres de llarg, amb el plomatge una mica més fosc, el pit llistat i sense taques negres al coll.
On el pots veure
És un habitual dels secans estèpics de les Garrigues i del Segrià. Visible a l’embassament d’Utxesa, a la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons, Alguaire-Almenar, Balaguer-Castelló de Farfanya, al secà de Bellmunt, als Plans de Sió, Belianes-Preixana, Alfés-Castelldans i Serós.
Com li agrada viure
Au sedentària habitual d’espais amb poca vegetació.
Què menja
Llavors i insectes durant l’època de cria.
Bones pràctiques
El cant que fa quan vola a gran altura i el crit quan vola baix són diferents dels de la terrerola vulgar. Espècie en declivi a casa nostra amb una població entre els 400 i els 1.000 individus madurs.
Terrerola vulgar
Calandrella brachydactyla
Com és
Ocell petit de color marró pàl·lid, amb la panxa i el pit blancs. Té una cella blanca i una petita taca fosca als costats del pit; el bec és curt, punxegut i fort. La terrerola vulgar té les ales llargues, d’un to fosc per la part superior i blanques per sota. La cua és fosca amb les plomes externes blanques.
On el pots veure
És una espècie confiada que es decanta pels llocs amb molt poca vegetació i de pendent pla, erms principalment, però també guarets i zones amb vegetació herbàcia esparsa i hàbitats salins. Gran part de la població del Principat s’ubica a la plana de Lleida, especialment a la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons, Alguaire-Almenar, Balaguer-Castelló de Farfanya, el secà de Bellmunt, els Plans de Sió, les Belianes-Preixana i a Alfés-Castelldans i Serós.
Com li agrada viure
És una espècie estival, que hiverna al sud del desert del Sàhara. Nidifica al terra, en zones amb cobertura i alçària de la vegetació força baixes i és molt sensible a l’alteració de les zones on pon els ous.
Què menja
Llavors i insectes.
Bones pràctiques
És una de les onze espècies d’ocells per les quals s’han declarat les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) pròpies del secà de la plana de Lleida. L’espècie se sent amenaçada per la poca presència d’erms i el recobriment excessiu com a conseqüència de l’abandonament de la ramaderia.
Torlit
Burhinus oedicnemus
Com és
Ocell camallarg de mida mitjana. Característic per l’ull gran i groc, molt ben adaptat a la vida nocturna, que és quan desenvolupa la major part de l’activitat. Té les ales marrons amb dues franges blanques ben visibles i les potes llargues.
On el pots veure
El trobarem tot l’any als secans, fruiterars i conreus herbacis de la plana lleidatana, especialment a Vila-sana dels secans de Lleida.
Com li agrada viure
Necessita zones de vegetació baixa i oberta, amb sòls despullats i abundància d’invertebrats de mida mitjana. És un ocell característic de tot tipus d’indrets plans i oberts, tot i que accepta la presència de matollars i arbres de petites dimensions. És més abundant als conreus de secà que no pas de regadiu, i defuig els camps de cereal a causa de la cobertura excessiva.
Què menja
S’alimenta d’invertebrats de mida mitjana.
Bones pràctiques
És una de les onze espècies d’ocells per les quals s’han declarat les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) pròpies del secà de la plana de Lleida. La pèrdua i degradació de l’hàbitat, la pèrdua de superfície de guarets i erms així com la utilització de fitosanitaris i l’eliminació de marges amenacen l’espècie.
Trenca
Lanius minor
Com és
Ocell d’uns 20 centímetres de longitud i 50 grams de pes, que es caracteritza per tenir un bec i un cap grans i desproporcionats respecte de la resta del cos. Té l’esquena i la part superior del cos de color gris, el pit rosat i la cara amb un característic antifaç de color negre.
On el pots veure
A casa nostra l’única població existent s’havia localitzat al bassot de Torreribera, dues parelles que es van deixar de localitzar, malauradament, el 2022.
Com li agrada viure
Cria habitualment en grans arbres (plàtans, pollancres) i en zones de cacera amb vegetació herbàcia i arbustiva al voltant del niu. Es decanta pels cultius herbacis amb presència de marges amplis amb vegetació on troba invertebrats de mida gran, com escarabats i llagostes.
Què menja
Caça insectes habitualment des d’un punt elevat.
Bones pràctiques
La població ha anat disminuint de manera dràstica els últims anys. Actualment està catalogada com en perill crític i, de fet, l’any 2022 ja no se’n va visualitzar cap individu a l’últim reducte de la plana de Lleida on se n’havia vist una parella, a Torreribera. La pèrdua i la degradació de l’hàbitat, la manca d’arbres grans per nidificar, la pèrdua de superfície de guarets, erms i marges, així com la utilització de fitosanitaris, afecten greument la seva supervivència.
Trist
Cisticola juncidis
Com és
Ocell d’uns 10 centímetres de llarg, d’un color ocre vermellós amb les parts inferior pàl·lides i les superiors llistades de bru fosc. Té la cua negra i blanca, més aviat curta i arrodonida. En destaca el cap negre i ratllat.
On el pots veure
Visible a l’embassament d’Utxesa, a l’estany d’Ivars i Vila-sana i al curs baix del riu Segre.
Com li agrada viure
És un ocell habitual de la terra baixa, en zones d’escassa cobertura arbòria i on domina l’estrat herbaci. En aquests ambients el trobarem a les Terres de Ponent, particularment a la plana de Lleida, especialment a la comarca del Pla d’Urgell.
Què menja
S’alimenta principalment d’insectes.
Bones pràctiques
És una espècie sensible, que pateix els hiverns crus i desapareix gairebé del tot amb les onades de fred.
Xibec
Netta rufina
Com és
Ànec d’uns 50 centímetres de llarg i uns 90 amb les ales obertes. El mascle té el cap entre marronós rogenc i ataronjat, el coll i el pit negres i el bec vermell. La part superior del cos és fosca i la inferior, més aviat blanquinosa amb les potes rogenques. La ales són meitat brunes i meitat blanques. A diferència dels tons acolorits del mascle, la femella és més marronosa.
On el pots veure
S’ha localitzat a l’estany d’Ivars i Vila-sana, tot i que a les Terres de Ponent hi ha pocs individus hivernants, de pas o fins i tot estivals.
Com li agrada viure
És habitual de les zones aquàtiques com estanys, basses, aiguamolls i embassaments. Fa el niu entre la vegetació al costat de l’aigua amb arrels, fulles i tiges vegetals, i és capaç de mantenir-se entre 20 i 30 segons amb el cap a sota de l’aigua.
Què menja
S’alimenta de llavors i de plantes aquàtiques, també d’insectes aquàtics, crustacis i mol·luscs.
Bones pràctiques
Amb una població regular al delta de l’Ebre, el xibec és una espècie amb un estat vulnerable a Europa. A casa nostra se n’han comptabilitzat entre 4.000 i 5.000 individus madurs.
Xoriguer petit
Falco naumanni
Com és
Rapinyaire de mida petita (60-70 centímetres d’envergadura), amb el cap de color gris-blavós sense bigotis i el pit pigallat, tot i que menys que el xoriguer comú. Tant els mascles com les femelles tenen les ungles blanques, a diferència del xoriguer comú, que les té negres.
On el pots veure
Més del 80 % de la població nidificant al Principat s’ubica a les terres de Lleida, especialment a la Noguera, a l’Urgell i al Segrià.
Com li agrada viure
És una espècie estival que arriba a Catalunya a principis de març, procedent de l’Àfrica. Es decanta per fer el niu en edificis. S’ubica regularment en zones amb vegetació natural, marges i guarets on pugui caçar.
Què menja
Insectes
Bones pràctiques
És una de les onze espècies d’ocells per les quals s’han declarat les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) pròpies del secà de la plana de Lleida. L’augment de cultius arbrats, els fruiterars intensius, les plantacions o bosquines o la intensificació agrícola són les principals amenaces a les quals ha de fer front l’espècie.
Xurra
Pterocles orientalis
Com és
De la mida d’un colom i generalment més gran que la ganga, la xurra és d’un color generalment marró, amb una gran taca negra a la panxa que destaca del blanc de les ales mentre vola. Quan és a terra passa molt desapercebuda. Emet un cant molt característic, curt i bombollejant.
On el pots veure
Les comarques de Ponent apleguen el 100 % dels individus que viuen a Catalunya, on es considera una au en extinció. Visible als secans de Lleida, especialment a la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons, a Alguaire-Almenar, al secà de Bellmunt, als Plans de Sió o a Alfés-Castelldans i Serós.
Com li agrada viure
Durant el període reproductor, entre el maig i el setembre, viu de manera més solitària als secans del Segrià i de la Noguera, mentre que a l’hivern es pot ajuntar en grups de fins a 20 o 30 exemplars en grans guarets, a l’altiplà d’Alguaire.
Què menja
S’alimenta de petites llavors de vegetació arvense, que pot complementar amb llavors de cereal que queden als rostolls una vegada aquest s’ha segat. Com que les llavors tenen un contingut molt baix en aigua ha de viatjar diàriament a algun abeurador per a hidratar-se.
Bones pràctiques
És una de les onze espècies d’ocells per les quals s’han declarat les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) pròpies del secà de la plana de Lleida. La transformació i la intensificació agrícola, així com la disminució dels guarets i de les zones de vegetació natural herbàcia, són alguns factors que n’amenacen la supervivència.
Espècies
Flora
Astràgal
Astragalus turolensis
Com és
Planta herbàcia de la família de les lleguminoses, coberta de llargs pèls rogencs i flors grogues sovint violàcies.
Estat de conservació
Constitueix una de les quatre espècies de flora estrictament protegides de l’Espai Natural Protegit d’Utxesa, als secans de Lleida, juntament amb la Lygeum spartum, la Lygos sphaerocarpa i l’Stipa parviflora.
On podem trobar-la
Habitual de contrades mediterrànies seques, creix en terrenys erms i secs, matollars aclarits i clarianes i orles de bosc.
Usos i propietats
A la variant originària de l’Àsia (l’Astralagus membranaceus), se li atorguen nombroses propietats medicinals.
Avellaner
Corylus avellana
Com és
Està catalogat com a arbre caducifoli però té aspecte d’arbust. El més característic són els seus fruits arrodonits i de color marró, les avellanes. L’escorça és llisa i de color gris rogenc, les fulles tenen una forma arrodonida i el marge dentat, acabades amb punta, verdes i recobertes de petits pèls.
Estat de conservació
No té problemes de conservació.
On podem trobar-la
Viu en llocs ombrívols, tant als Pirineus com a la muntanya mitjana i en zones de la terra baixa es troba sovint en boscos de ribera. També es cultiva en jardins. Habita sòls lleugers, sovint pedregosos, en pendent, i sobre substrats àcids.
Usos i propietats
Es cultiva sobretot per obtenir les avellanes. A banda de menjar-ne el fruit sec, de les avellanes s’obtenen olis per a cosmètica. Amb la fusta es fan mànecs i bastons per als pastors.
Cirerer
Prunus avium
Com és
Arbre caducifoli que pot arribar fins als 25 metres d’alçària. L’escorça és llisa, d’un marró vermellós; les fulles són simples, allargades i ovals, amb el marge dentat irregularment, i les flors, que són blanques, surten amb les primeres fulles i omplen tot l’arbre. El fruit, la cirera, primer és verd i es torna vermell quan madura.
Estat de conservació
Les principals amenaces de les plantacions d’aquests arbres fruiters són els senglars i els conills, per això sovint els camps estan tancats.
On podem trobar-la
Resisteix molt bé el fred. Li agraden les terres drenades, ben il·luminades i airejades. Totes les classes de cirerers es cultiven a la terra baixa. Si es troben a la muntanya mitjana són arbres espontanis.
Usos i propietats
Les cireres són molt apreciades, es mengen crues, confitades i se’n poden fer licors. La fusta del cirerer, que és de molt bona qualitat, s’utilitza per fer mobles i revestiments.
Ensopegall
Limonium catalanicum
Com és
Planta de flor violeta i fulles simples, normalment agrupades en roseta basal. Té unes inflorescències (conjunt de flors agrupades) de discreta bellesa, les flors de les quals s’uneixen al llarg de les ramificacions. La trobareu ben florida durant la primavera.
Estat de conservació
L’ensopegall, també anomenat ensopeguera, morella, nebulosa o herba de mala pedra per les propietats en la medicina popular, és una espècie protegida que es troba a la flora dels secans de Lleida. Es tracta d’una espècie vegetal altament amenaçada, que forma part del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.
On podem trobar-la
Prospera en àrees amb terres salines o en zones humides amb aigua salina. És possible que també la trobeu en llacs salins; basses costaneres amb elevat contingut salí; platges i dunes de sorra; i terres salobres i albuferes.
Usos i propietats
Generalment no és una font primària d’alimentació tot i que ocasionalment cabres, ovelles i altres herbívors poden menjar-ne.
Freixe
Fraxinus angustifolia
Com és
Arbre caducifoli que pot arribar als 12 metres d’alçària. L’escorça de color gris verdós, és llisa quan l’arbre és jove i es clivella a mesura que envelleix. Les fulles compostes són de verd fosc per l’anvers i més pàl·lides pel revers. Floreix al març i a l’abril, abans que surtin les fulles.
Estat de conservació
No té problemes de conservació. Fa anys es van substituir per prats de dall, però les darreres dècades estan recuperant l’espai perdut perquè s’estan abandonant molts d’aquests prats.
On podem trobar-la
Viu en zones properes als rius a la terra baixa i a la muntanya mitjana. Sol habitar sòls poc àcids, profunds i humits.
Usos i propietats
La fusta s’utilitza per fer mànecs d’eines i mobles. Les fulles s’aprecien com a farratge per al bestiar.
Llambra de flor petita
Stipa parviflora
Com és
Herba perenne de la família de les gramínies, d’entre 30 i 80 centímetres d’alçària, amb dues fulles basals i les tiges agrupades formant un feix. De fulla llarga i prima, és una espècie molt adaptada als ambients secs. Del març al juny, produeix tiges florals primes de fins a 60 centímetres d’alçària, amb inflorescències molt laxes que es mouen amb la brisa i creen un efecte molt bonic.
Estat de conservació
Als secans de Lleida disposa d’una extensió uniforme de gramínies del gènere Stipa, i de timó o farigola (Thymus vulgaris). S’hi han comptabilitzat més de 300 tàxons vegetals diferents, entre els quals hi ha plantes endèmiques i rareses vegetals.
On podem trobar-la
Creix en contrades mediterrànies seques i àrides. Al nostre territori és present als espais naturals dels secans de Lleida, com a la timoneda d’Alfés.
Usos i propietats
Es té en compte el seu component ornamental. La llambra de flor petita s’utilitza com a planta de decoració en jardins ornamentals.
Om
Ulmus minor
Com és
Arbre caducifoli autòcton dels països catalans d’entre 10 i 30 metres d’alçària. La capçada és densa i ampla; l’escorça és de color marró grisós amb escletxes verticals i arrugues; les fulles, asimètriques amb forma ovalada, la punta aguda i són verdes pels dos costats. Les flors són verdoses i petites. La floració és del febrer a l’abril.
Estat de conservació
En queden pocs boscos i sovint es troben en mal estat. Les omedes han estat alterades i sovint eliminades i molts oms han mort a causa de la grafiosi, malaltia fúngica que pateix aquesta espècie.
On podem trobar-la
A l’om, conegut també com almudella, augudella, olm, omissa o omisser, li agraden els llocs humits no salins. Viu als marges dels rius i forma part de la vegetació de ribera de la muntanya mitjana i de part de la terra baixa. Es pot trobar a marges de carreteres, carrers i parcs de pobles i ciutats. També és planta de jardí, es cultiva amb freqüència com a ornamental.
Usos i propietats
Té una fusta que resisteix la humitat.
Ordi
Hordeum vulgare
Com és
Conegut des de temps molt antic i un dels cereals més importants, l’ordi és una planta herbàcia de la família de les gramínies, d’entre mig i un metre d’alçària. Té l’arrel fibrosa, les tiges robustes, les fulles allargades i espigues amb llargues arestes i amb sis rengles longitudinals d’espícules fèrtils.
Estat de conservació
Fins al segle xviii l’ordi era un cereal conreat a totes les comarques del territori gràcies a la resistència a les sequeres. Posteriorment la producció ha estat vinculada a l’alimentació del bestiar i a la fabricació de pinsos i de cervesa. A Catalunya l’ordi representa avui gairebé la meitat de la superfície dedicada a cereal i prop d’un 20 % de la superfície de conreu.
On podem trobar-la
És un dels cereals que domina els conreus de secà de la plana de Lleida, especialment a comarques com l’Urgell o la Segarra.
Usos i propietats
El gra d’ordi es fa servir per a l’alimentació animal, per a la producció de malt (en un 90 % per fer cervesa) i per a l’alimentació humana. També s’atribueixen a la llavor propietats medicinals, entre les quals, a més de la nutritiva, hi ha la digestiva, l’antifebril, l’antiespasmòdica i una mica astringent.
Salze
Salix alba
Com és
Arbre caducifoli, de forma arrodonida amb l’escorça gris marronosa i llisa d’entrada, que es clivella a mesura que es fa vell; les branques són llargues, primes i flexibles, i les fulles són dentades, verdes per l’anvers i una mica peludes pel revers. Floreix entre l’abril i el maig, quan comencen a sortir les fulles.
Estat de conservació
Els principals problemes de conservació del salze blanc, sàlzer o saula, són la possible alteració del corrent i les agressions que pugui patir la vegetació de ribera.
On podem trobar-la
Viu en zones humides, a prop dels rius, on forma part dels boscos de ribera, tant a terra baixa com a la muntanya mitjana.
Usos i propietats
La fusta és molt lleugera, per això s’utilitza per fer bigues, teulades, mistos i escuradents. De l’escorça s’extreu la salicina, de la qual s’obté l’àcid acetilsalicílic, un dels components de l’aspirina.
Trèmol
Populus tremula
Com és
Conegut també com a àlber bord, pollancre trèmol, poll trèmol, poll gavatx, tremolera o tremoleta, és un arbre esvelt, caducifoli amb la capçada arrodonida i ampla, el tronc dret, l’escorça llisa i blanquinosa, les fulles són orbiculars i dentades, verdes a l’anvers i d’un verd blavós al revers. Floreix al principi de la primavera.
Estat de conservació
Té un creixement força ràpid. És habitual que colonitzi prats de dall o conreus que han estat abandonats.
On podem trobar-la
N’hi ha sobretot a les clarianes de boscos humits i ombrívols, i als fons de valls i barrancs, on es barreja amb altres arbres o forma petits boscos. Quan es troba als boscos de muntanya ho fa entre altres arbres més abundants.
Usos i propietats
La fusta, clara, tova i poc densa, s’aprofita per fer paper i caixes d’un sol ús i el tronc, per fer bigues de les cases.
Vern
Alnus glutinosa
Com és
Arbre caducifoli, que pot arribar als 20 metres d’alçària, amb la capçada ampla i arrodonida. El tronc és recte, l’escorça és llisa i verdosa al principi, després passa a ser marronosa i fissurada, i les fulles són verdes i ovalades. Els fruits estan protegits dins d’una mena de pinya petita.
Estat de conservació
Els principals problemes de conservació són fruit de la contaminació i de les captacions de les aigües, tales o plantació i expansió d’espècies no autòctones.
On podem trobar-la
Viuen a la vora dels rius i torrents i solen formar boscos, les vernedes, tant a la terra baixa com a la muntanya mitjana. Són uns bons fixadors i protectors dels marges dels rius.
Usos i propietats
La bona qualitat de la seva fusta s’utilitza per a l’ebenisteria. També s’empra com a llenya i carbó vegetal. Les fulles funcionen com a analgèsic local.
Activitats ecoturístiques Terres de Lleida
Entre grocs, taronges, marrons i ocres s’hi amaga un territori excepcional amb zones de secà i espais aquàtics, que conformen un patrimoni natural que no et pots perdre. Et proposem 10 experiències perquè t’endinsis als paisatges dels Espais Naturals de Ponent i descobreixis les espècies singulars de flora i de fauna que hi viuen, algunes, exclusives d’aquests territoris.